Герої Небесної Сотні
опубліковано 18 лютого 2021 року о 10:01

Інформаційна сторінка.


20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної сотні.

Революція 2013-2014 років відбулася ціною понад ста життів. Небесна сотня стала прикладом самопожертви в ім'я вищих ідеалів, одним із яких була гідність.

...Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символ Свободи. Саме тому Революцію Гідності, як і протестний рух 2004 року, і Революцію на граніті, можна вважати продовженням Української революції та визвольних змагань часів Другої світової війни. Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у історії України, боротьбою українських громадян за свої права, демократичний європейський вибір. Гідність, свобода, відвага, єдність, честь стали одними з головних об’єднавчих цінностей Революції Гідності.

Пропонуємо ознайомитись з постаттю одного з кращих прикладів молодого покоління, правозахисника, що  здійснив особистий подвиг – віддав найцінніше – своє життя заради нової України, Героєм Небесної Сотні.



...і тужить за тобою Україна,
Вірменія оплакує тебе –
бо ти обом їм був великим Сином.

Леся Степовичка



Нігоян Сергій (Самвел) Гагікович.

Герой Небесної Сотні.

02.08.1993 – 22.01.2014

Нігоян Сергій Гагікович – учасник Євромайдану.

Народився 2 серпня 1993 року у селі Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області. Вірменин.

Його родина переїхала жити у Дніпропетровську область з села Навур (Вірменія), що на кордоні з Азербайджаном, рятуючись від війни у Нагорному Карабасі.

У 2011 році закінчив загальноосвітню школу села Березнуватівка. У 2011-2013 роках навчався у Дніпродзержинському коледжі фізичного виховання (нині – Кам’янський коледж фізичного виховання; місто Дніпродзержинськ  (з 2016 року – Кам’янське) Дніпропетровської області) за спеціальністю «Вчитель фізкультури».

Активно займався карате. У 2012 році посів третє місце на чемпіонаті міста Дніпродзержинська (нині – Кам’янське) з кіокушинкай карате.

З 8 грудня 2013 року перебував на Майдані Незалежності у місті Києві, де був активним учасником Революції гідності. На Євромайдан приїхав з власної ініціативи, попередньо не повідомивши батьків. На Майдані був охоронцем, жив у наметах разом з протестувальниками з Львівської та з Івано-Франківської областей, а також у Будинку профспілок. Приїжджав додому на початку січня 2014 року, проте, попри вмовляння родини, вирішив повернутися на Майдан.

22 січня 2014 року близько шостої години ранку Сергій Нігоян загинув від вогнепальних поранень свинцевою картеччю в шию, голову і груди біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського у Києві.

26 січня 2014 року похований на кладовищі села Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області.

Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Нігояну Сергію Гагіковичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

21 квітня 2014 року у селі Березнуватівка на будівлі загальноосвітньої школи, де навчався Сергій Нігоян, відкрито меморіальну дошку. Ім‘я та портрет Героя викарбувані на меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві.

27 березня 2014 року рішенням 24-ї сесії Бережанської міської ради вулицю Галана у місті Бережани Тернопільської області перейменовано на вулицю Сергія Нігояна. 28 січня 2015 року рішенням Дніпропетровської міської ради проспект Калініна у місті Дніпро  перейменовано на проспект Сергія Нігояна.


Небесна Сотня – то в серцях вогонь.

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.

Іх в мирі, Господи, прийми до себе

І шлях високий, Боже, освяти.

За чисті душі, що злетіли в небо,

Небесній Сотні шана й молитви.


Пам’ятаємо... Вшановуємо…

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux