ПРОБЛЕМА ЙОДОДЕФІЦИТУ
опубліковано 12 травня 2021 року о 10:33

Йод - це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібною залозою, які регулюють наш метаболізм, необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Нині практично все населення України має дефіцит йоду в організмі. Більша частина території нашої країни має недостатньо йоду в ґрунті, воді, продуктах харчування.

120 країн визнали, що дефіцит йоду - це серйозна проблема на шляху досягнення здорового суспільства, він затримує соціальний та економічний розвиток країн.

Людей, що мають захворювання щитовидної залози вже більше 15 млн., Дефіцит йоду викликає в організмі такі хвороби і порушення:

  • зоб, порушення функції щитовидної залози;
  • порушення функцій залоз внутрішньої секреції, а також водно-сольового обміну, обміну білків, ліпідів, вуглеводів, метаболічних процесів в організмі;
  • аритмія, атеросклероз, негативний вплив на діяльність серцево-судинної системи та печінки;
  • порушення функцій формування тканин, а також функції споживання цими тканинами кисню;
  • порушення нервової системи людини, мозку, статевих та молочних залоз;
  • анемія, біль у суглобах, м'язах, радикуліт;
  • зміни зовнішнього вигляду: властивостей шкіри, волосся, нігтів, у результаті незасвоєння кальцію;
  • порушення репродуктивної функції: безпліддя, викидні та передчасні роди, токсикози під час вагітності, недостача молока у породіль;
  • висока смертність грудних дітей, кретинізм, глухонімота, відставання в психічному та розумовому розвитку дітей.

Навіть, якщо вас "обійшли" важкі хвороби, то наслідки йододефіциту ви відчуваєте зниження імунітету, особливо в зимово-весняний період, а також зниження працездатності, швидку втомлюваність, порушення сну.

З вищевикладеного зрозуміло, що йод організму потрібен майже як повітря і вода. Секрет успішної роботи щитовидної залози в тому, що йод повинен надходити в невеликих дозах протягом усього життя людини.

Тому рекомендуємо вам використати в їжу продукти, які мають в собі достатньо йоду, до них відносяться морські продукти: морська капуста, морська риба і ракоподібні - креветки, омари, молюски.

Йод є в незбираному молоці, м'ясі, особливо в яловичині. Не слід нехтувати й овочами: ріпчаста цибуля, часник, щавель, шпинат, картопля, морква, томати, буряк, редис, бобові.

Влітку якомога частіше слід їсти фрукти: хурму, полуницю, ананас, банани, дині, яблука, виноград. Багато йоду містить волоський горіх.

Не слід забувати й про йодовану сіль, але треба пам'ятати, що свої властивості вона втрачає, коли її додають до гарячих страв.

Ми бажаємо вам здоров'я, турбуйтесь про своє майбутнє. Вибір завжди за вами!

Майстер виробничого навчання Новомосковських територіальних курсів ЦЗ та БЖД (ІІІ категорії) Владислав БОВА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux