ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ НА ВИПАДОК ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ (ПРОДОВОЛЬСТВО, ВОДА)
опубліковано 23 липня 2020 року о 08:11

Коли приходить біда, вже запізно думати про запобіжні заходи, оскіль­ки захиститись, оперативно надати допомогу може лише той, хто готовий до надзвичайної ситуації.

Часто достатньо незначних витрат і часу, щоб створити для себе і сім’ї надійну основу життєзабезпечення на випадок надзвичайних ситуацій. Яскравим прикладом може стати складна надзвичайна ситуація, яка створилася під час сильних злив в Закарпатті, де під час сильних злив порушилось нормальне життєзабезпечення населення.

ПРОДОВОЛЬСТВО

Кожній родині доцільно про всяк випадок створити запас продуктів харчування та напоїв із розрахунку на один-два тижні.  Передусім слід звер­нути увагу на те, щоб харчові продук­ти могли зберігатися тривалий час навіть без охолодження (наприклад, у разі перебоїв з постачанням елек­троенергії), щоб їх можна було спо­живати холодними.

Переважно це мають бути продукти необмеженого або тривалого зберігання. Тримати їх  необхідно в холодному, сухому й тем­ному місці. Варто звернути увагу на герметичність упаковки. Продукти з терміном зберігання до 18 місяців повинні бути позначені датою мінімального терміну  їх придат­ності.

Також необхідно пам’ятати  і про спеціальні продукти, приміром, для хворих на цукровий діабет або для дітей грудного віку.

ВОДА

У разі надзвичайних ситуацій вкрай потрібно також враховувати можливість порушення водопоста­чання або навіть зараження питної води. За певних обставин людина здатна прожити без їжі три тижні, проте без води - лише чотири доби. Тому в аварійний запас має неодмін­но входити достатня кількість рідини. Для покриття цієї потреби згодяться мінеральна вода, фруктові соки та інші напої тривалого зберігання.

Людина звикла до регулярної гігіє­ни. Душ, чищення зубів, миття рук і таке інше служать не тільки нашому доброму самопочуттю, а й здоров’ю. Комфорт ванної і можливість у будь - який час користуватися холодною та теплою водою з-під крана полегшують повсякденні процедури. А коли раптом припиниться подача електроенергії та теплої води і користування холодною буде обмежено годинами?!

Таке може статися за надзви­чайних ситуацій. Але саме тоді гігіє­на особливо важлива для захисту організму від хвороб і підтримки його опірності недугам.

У складних умовах конче потрібно послідовно дотримувати гігієни тіла. Тому в кожній сім’ї повинні бути достат­ні запаси мила, прального порошку і зубної пасти, води, в тому числі й для імпровізованого змивання унітазів.

У разі катастроф або інших трива­лих аварійних ситуацій усі ємності, які є в будинку, в тому числі ванни й уми­вальники (раковини), належить напов­нити водою, її потрібно витрачати еко­номно. За тривалого дефіциту води доцільно користуватися одноразовим посудом і столовими наборами.


                                                                 МВННовомосковських територіальних

курсів ЦЗ та БЖД (ІІІ категорії)     

                    О. НАЗАРОВСЬКА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux