Вакцинації від коронавірусної хвороби
опубліковано 30 квітня 2021 року о 09:49

За даними оперативного епідеміологічного моніторингу станом на 29.04.2021 року серед мешканців міста Новомосковська за весь час спостереження зареєстровано 4300 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, серед мешканців Новомосковського району -1858 випадків. Зареєстровано 128 летальних випадків, у т.ч. по місту Новомосковську - 73, по Новомосковському району - 55. Серед медичних працівників зареєстровано 222 випадки захворювань на COVID-19, з них 4 випадки зі смертельним наслідком.

Щодня реєстуються нові випадки захворювань на коронавірусну хворобу.

Коронавірус COVID-19, що спричиняє хворобу, віднесений до особливо небезпечних інфекцій, передається від людини до людини респіраторно-крапельним і контактним шляхом. Найбільш небезпечним є контакт з хворим.

В Україні на 2021-2022 роки розроблена Дорожня карта впровадження вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19. Метою вакцинації є припинення поширення коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні. Основним завданням Дорожньої карти є охоплення вакцинацією проти коронавірусної хвороби COVID-19 50% населення України.

На даному етапі першочергова мета вакцинації - зниження смертності та ускладнень від коронавірусної хвороби серед груп ризику, захист персоналу системи охорони здоров’я та інших життєво важливих систем державного значення.

Вакцинація від COVID-19 в Україні відбувається добровільно і безоплатно. Забезпечення вакцинами - питання національної безпеки, ним займається керівництво держави.

Медичні працівники проводять вакцинацію на базі закладів охорони здоров’я у кабінетах щеплень та пунктах щеплень, а також мобільними бригадами, які виїжджають до колективів груп ризику.

Вакцинація в Україні відбувається поетапно. Усього відповідно до Дорожньої карти передбачено 5 етапів вакцинації. Зараз одночасно тривають перший та другий. Для правильної організації роботи необхідно здійснити запис до листа очікувань на вакцинацію, для чого звернутися до свого сімейного лікаря.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов наголосив: «... ми не маємо права нехтувати протиепідемічними правилами й рекомендаціями. Неприпустимо, коли заради святкування дня народження люди відкидають правила, підпільно працюють ресторани та інші заклади. Цим особам хочу нагадати, що ви наражаєте на небезпеку людей, які поряд із вами. Це може стати причиною смерті. COVID-19 не обирає за соціальним статусом. Він однаково заражає кожен організм».

Міністр нагадав, що в боротьбі з коронавірусною інфекцією існує дві стратегії - дотримання протиепідемічних правил та вакцинація.

В Україні щеплюють трьома вакцинами: AstraZeneca/Covishield, Coronavac від Sinovac Biotech і Pfizer.

У світі розроблено три підходи до кампанії: вакцинація груп високого ризику зараження та ризику летального завершення хвороби, вакцинація найбільш соціально активних груп населення (це люди працездатного віку) та масова вакцинація.

Кожна особа відповідає за своє здоров'я і повинна захищати себе шляхом дотримання рекомендованих заходів, у тому числі використовувати засоби індивідуального захисту.

Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Попередити інфікування, знизити ризики зараження допоможе виконання профілактичних заходів:

  • уникати скупчень людей і закритих приміщень; при відвідуванні місць масового скупчення людей (магазини, ринки, підприємства й офіси, де здійснюється прийом громадян, тощо), а також у транспортних засобах надягати маску так, щоб вона закривала рот і ніс;
  • дотримуватися дистанції 1,5 метри один від одного;
  • дотримуватися правил гігієни рук - частіше мити руки з милом або обробляти спиртовмісними антисептиками після відвідування громадських місць, туалету, прибирання, перед приготуванням їжі, тощо; використовувати одноразові рукавички.
  • провітрювати приміщення.

Бережіть себе і своїх близьких!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux