Методичні рекомендації щодо застосування засобів індивідуального захисту органів дихання
опубліковано 03 квітня 2020 року о 11:09

Коли використовувати маску медичну?

 З метою особистої обережності за власним бажанням Ви маєте право користуватися одноразовими масками медичними для захисту себе та оточуючих від зараження.

 Маскою повинна користуватися людина, яка перебуває в громадському транспорті, та інших місцях загального користування де відсутня можливість зберігати відстань (1 метр) між людьми ( приміщення, магазини, аптеки).

 Хвора людина повинна обов’язково використовувати маску у випадку, якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.

Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними, замінюючи її кожні 2 години. Марлеві маски повинні мати шар захисту не менш шести слоїв і також замінюватися кожні дві години. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу - волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках - їх потрібно одразу викидати у смітник.

У разі залучення особового складу до виконання дій за призначенням (дезінфекція, чергування на постах, тощо) для захисту органів дихання застосовується респіратори класу захисту не нижче РРР2.

УВАГА!

 Уникайте скупчення людей - аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому, що деякі з них є заразними навіть до появи наявних ознак захворювання.

 Регулярно провітрюйте приміщення і робите вологе прибирання - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

 Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

 Завжди майте чисті руки - інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

 Користуйтеся тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками - як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux