Чи є несплата орендної плати підставою для розірвання договору оренди у судовому порядку?
опубліковано 12 листопада 2020 року о 08:40

Законодавством України, а зокрема Цивільним, Земельним кодексами  та Законом України «Про оренду землі» визначені підстави для розірвання договорів оренди земельних ділянок в позасудовому та судовому порядках.

Відповідно до положень ст.1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За правилами статті 651 ЦК України умовою розірвання договору в односторонньому порядку є істотне порушення умов договору та інші випадки, встановлені договором та законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У пункті «д» частини першої ст. 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата  земельного податку або орендної плати.

Що ж є саме систематичною несплатою орендної плати?

            Перш за все, систематично - два і більше випадків.

Отже, систематичне порушення договору оренди стосовно сплати орендної плати є самостійною та достатньою підставою для розірвання договору оренди.

            Крім того, навіть якщо орендар у подальшому сплатив усю суму заборгованості це вже не має правового значення для вирішення позовних вимог щодо розірвання договору оренди.

Чи є одноразова несплата орендної плати підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки (паю)?

            НІ, одноразова несплата орендної плати не є підставою для розірвання договору оренди.

            Тобто в тому випадку, якщо орендар два і більше разів не сплатив Вам орендну плату це є достатньою підставою для розірвання договору оренди у судовому порядку.

            В такому разі, необхідно зібрати належні докази невиконання орендарем умов договору, а саме систематичної несплати орендної плати та звернутися до суду із позовною заявою про розірвання договору оренди земельної ділянки (паю).

Додатково зазначаємо, що 31 березня 2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», Законом з 1 липня 2021 року вводиться ринок землі в Україні.

           Зміни, які вносяться до законодавства будуть діяти з 01 липня 2021 року.

 

Для отримання правової консультації звертайтесь до Новомосковського бюро правової допомоги за адресою:  м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 12,  каб. 112

тел. бюро: (056 93) 7-50-84,  068 481 00 13 

 електронна адреса: novomoskovske@legalaid.dp.ua.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux